top of page

Mindos Kapısı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M.Ö.360’larda yapıldığı sanılan, günümüze kadar ulaşmış şehir duvarlarının en iyi korunmuş bölümüdür. Yarımadanın ucunda bulunan antik Mindos şehri (Myndos) yönünde olduğundan Mindos Kapısı olarak tanınmaktadır. Yöresel adı Diktiri’dir.

 

Kapıya şehrin batı çıkışında bulunan mezarlığın yanındaki Eski Kümbet yoluyla ulaşılmaktadır. Şehrin batı surları ovadan geçtiği için kulelerle güçlendirilmiştir. Kulelerin ölçüleri yaklaşık olarak 7 x 8,5 metredir. Mindos kapısının iki kulesinden biri günümüze hemen hemen orijinal yüksekliği ile ulaşmıştır.

 

Çevrede Helenistik ve Roma devirlerine ait tonozlu mezarlar da bulunmaktadır. Asıl mezar odaları ise tonozun altında yer almaktadır. Bu odaların neredeyse tamamı geçen yüzyıl Newton tarafından açılmıştır. İçlerinde pişmiş toprak lahitler bulunmuştur.

 

Büyük İskender’in Asya seferi sırasında zikredilmesi ile ünlüdür. Büyük İskender’in askerlerinin, önüne kazılan hendekler nedeniyle geçemediği kapı olarak anlatılmaktadır. Yapılan kazı çalışmalarıyla, antik yazarların söz ettiği direnişin önemli aktörü olan hendek bulunarak, bilinen ölçüleriyle ortaya çıkarılmıştır. Çok kanlı çatışmalara sahne olmuş kapı, Turkcell ve Ericsson firmalarının katkıları ile restore edilmiştir.

 

Mindos Kapısı günün her saati, ücret ödemeden ziyaret edilebilir.

mindos kapısı
mindoskapisi2
mindoskapisi3
mindoskapisi1

© 2023 by ADAM KANT / Proudly created with Wix.com

  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
bottom of page